Doelstelling

De basisgedachte van Geedi is: Somalië mag niet vergeten worden! In een boek van een Somalische auteur is een treffende passage te vinden die haast naadloos verwoordt wat deze basisgedachte eigenlijk inhoudt. De hoofdpersoon is een vrouw die voor de eerste keer na haar vertrek uit Somalië haar land en geboortedorp bezoekt. In een ontmoeting met een oude dorpsbewoner wordt haar de vraag gesteld, wat er van haar geworden is in haar nieuwe land. “Ik ben schrijfster van boeken” is haar antwoord. “Dan is er hier veel materiaal om over te schrijven: kijk maar om je heen, de verhalen over je land en over de burgeroorlog liggen voor het oprapen”, zegt de oude man. Volgt een wat onwennig relaas van de schrijfster die zich wat overrompeld voelt. En dan het volgende citaat: “Het was niet mijn bedoeling het je ongemakkelijk te maken. Ik hoop dat je beseft dat je als schrijver gemakkelijk de wereld kunt bereiken. Jij zou onze spreekbuis kunnen zijn. Jij zou de wereld ons verhaal kunnen vertellen, zodat wij niet vergeten worden. Dat is het ergste wat er bestaat, vergeten worden, terwijl je er bent. Niet kunnen meetellen terwijl je nog bestaat.” (einde citaat)

Somalië behoort tot de allerarmste landen van de wereld. Geedi wil mensen zo breed mogelijk informeren over Somalië daarginds in de Hoorn van Afrika, maar óók over Somaliërs in de diaspora. Gevlucht voor oorlog en geweld, voor honger ook, of op zoek naar een beter leven. Soms dichtbij in buurlanden, soms ook veel verder weg elders in Afrika, in Amerika, of bij ons in Europa.

Wij schrijven in Geedi Nieuwsbrief Somalië onder meer over cultuur, sociale omstandigheden, politieke ontwikkelingen, geschiedenis en geografie, maatschappelijke posities en ontwikkelingen hier ter plaatse, persoonlijke verhalen enz. Zo probeert Geedi voortdurend gestalte te geven aan die basisgedachte: Somalië mag niet vergeten worden! Geedi wil oprechte belangstelling en respect opwekken voor Somalië. Daarmee schuiven we op een bijzondere manier aan in de rij van honderden initiatieven van Somaliërs zelf: hulplijnen naar Somalië op allerlei gebied of zelforganisaties voor de behartiging van de belangen van de eigen gemeenschap.

 

 

 

 

 

 

Reacties gesloten.